söndag 13 oktober 2013

Renstekscheesecake med löjrom.

Den här förrätten har jag snott ur Börje Salmings bok,
"Vilt med Salming", en annars riktigt vacker bok med så underbara foton från fjällen i höstskrud.
Och igårkväll bjöd jag Rantafar på denna förrätt, och han gav tummen upp.

Ingredienser.
200gr kavring
100gr smör
400gr cream cheese
200gr rökt renkött
3 msk färskriven pepparrot
salt
löjrom eller annan rom.
dillkvist till garnering....
men jag rostade lite trattisar knaprigt goda till garneringen,
med flingsalt och vitpeppar,
och hade lite basilika hemma som jag klippte över.
Man tar va man har !!!

Gör så här nånting:
1. bryt isär kavringen och släng ned den i matberedaren eller mixa.
smält 100gr smör och låt kallna lite, och kör ned allt i matberedaren.

2. Tryck ned smulblandningen i en form med löstagbar kant.

3. Rör creme cheesen smidig,
strimla renköttet och hacka upp det och i med det i oströran.
Riv pepparroten och blanda i, och smaksätt med salt,
men var försiktig för köttet kan ha en bra sälta redan,
smaka av...

4. Lägg fyllningen i formen och in med allt i kylen.
En förrätt som är så bra att göra dagen före gästerna kommer,
sen är det bara att ta ut den och skära upp tårtbitar och garnera med löj/sikrom
och annat gott man kan komma på.
Och skulle man nu ha nån av gästerna som inte gillar rom,
så garnera med lite renkött istället.
Jag tyckte att den var lite svår att få ur kavringbotten från formen, så nästa gång ska ja
ha bakplåtspapper i botten på formen.

Lycka till från Rantamor (och Börje)