tisdag 28 april 2015

LÅNGPANNEBRÖD MED HAVREGRYN.

Ett enkelt bakat långpannebröd.

koka upp,
2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten med 2 dl fiberhavregryn,
låt svalna.
50g jäst
2 tsk socker
2 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl
blanda allt till en inte allt för tjock deg.
Jäs 40 min.

Arbeta degen på bakbord och kavla till en rektangel
för långpannan.
Skär i bitar med en sporre och låt sedan jäsa i 40 minuter.
Grädda i 225 grader 10-15 minuter.

Enkelt och jättegott bröd.
Lycka till.

måndag 13 april 2015

LENAS GODA SESAMKNÄCKE.

Fick ett otroligt gott recept av Lenashagtorp på ett sesamknäckebröd.
Tyckte att det var lättbakat och otroligt, otroligt gott.
Skriver av receptet som jag fick av henne,
nu har hon en vedeldad härlig stenugn, men jag gräddade i varmluftsugn
på varma plåtar, och det gick förvånansvärt bra.

2,5 dl vatten
1/2 pkt jäst
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl sesamfrön
Sen tillsättes dinkelmjöl, både siktat och fullkorn till en
inte för tjock deg.
Jäs i 60 minuter.
Tag upp degen och tillsätt lite mera dinkelmjöl,
och dela i 12 bitar.
Kavla ut varje bit tunt med kruskavel.
Jag gräddade i en 250 grader varmluftsugn där jag satte in två plåtar,
och använde en liten brödspade att "putta" in brödena med.
Var vaksam hela tiden så att inte brödena bränns.
Pröva dig fram, det gjorde jag, varje ugn är olika i värmen.

Lycka till.

söndag 5 april 2015

Fröknäcke som tilltugg.

Eftersom jag numera bakar detta goda fröknäcke som chips, och varje gång får leta efter det på mobilen, så måste jag allt lägga det i min matbibel.

2dl majsmjöl
1dl solroskärnor
0,5dl hela linfrön
0,5dl skaladesesamfrön
0,5dl pumpafrön
0,5dl olja
1tsk salt

blanda ihop allt och koka sen upp
2,5dl vatten,
som hälls på och allt rörs ihop.

Släta ihop allt på en bakplåt med bakplåtspapper,
jag gör det med fingrarna som jag sköljt med kallt vatten
Strö på flingsalt,
och grädda fröknäckeplåten i 70 minuter i 150 grader.

Bara så himlans gott och lite beroendeframkallande.