onsdag 10 december 2014

RANTAMORS SNURRIGA SAFFRANSSNURROR...

Dessa kallbakade saffrans snurror brukar jag baka varje år,
lättbakade och jättegoda.

Brukade börja med att koka upp saffran med lite av njölken och en halv
dl socker och låta kallna, för att få ut den goda saffranssmaken.

50 g jäst
5 dl mjölk
1pkt saffran
200 gr rumsvarmt smör (ej smält)
1 ägg
1,5 dl socker
1 krm salt
ca: 12 dl special vetemjöl + halv tsk. hjorthornsalt.

Pensla med ägg,
och vill man så ha pärlsocker på.
Blanda jäst, mjölk, saffranblandningen.
tillsätt smör, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet som blandats med hjorthornsaltet.
"Dega" till en blank och smidig deg,
dela i två delar och kavla ut och ta ut remsor med en sporre,
snurra, snurra och få ihop dom till snurror i den storlek ni vill ha dom.

Jäs på plåt i ca 2 timmar och pensla (och strö med pärlsocker)
grädda sen i 8-10 minuter i 225 grader.

OBS att dom ska bakas ut genast och bara jäsa en gång.
Smidigt.

Tjingelingen från Rantamor och lycka till.

Inga kommentarer: