onsdag 27 mars 2013

RANTAMORS ÄRTSOPPA.

Att skriva recept på en "hemkörd ärtsoppa" hör kanske inte till vanligheten,
men denna gång gav jag själen åt min soppa och vill komma ihåg
hur jag gjorde till nästa ärtsoppsladdning.

Jag delade lite på den rimmade fläskläggen
som åkte ned i min stora gryta tillsammans med
1 gul lök
3 morötter
en kålrot (inte så stor)
3 lagerblad, vitpepparkorn, pepparkorn och
kokar allt i en timme.
Tar upp köttet och tar bort rotfrukterna och silar buljongen.
Ned med dom gula ärtorna som badat hela natten i saltat vatten,
och så skär jag fläskläggen i små bitar och tillsätter,
lägger tillbaka benen också (ja inte mina ben utan grisens)... så att dom får koka med i ärtsoppan.
kokar en timme till,
och ärtsoppan är klar.
smaksätter med
mejram och timjan och lite senap och salt.
Avnjuter ärtsoppan med en rostad ostmacka,
och frysen fylls med tre ärtsoppsdagar till.
Risk finns naturligtvis för en viss gasbildning, så vi lägger stenar på täcket
när vi lägger oss....
=)  =)

1 kommentar:

Fullblodsekologen sa...

Hamnade precis här hos dig, så trevligt! Detta låter gott och ska testas kanske kommer jag också till skott att göra en Trattkantarellsoppa. Har på hösten trattkantareller i mängder och "vet" ibland inte vad jag ska hitta på med dem.
Ha en fin påsk!/Annelie

PS Rantafars enkla efterrätt vågar jag nog inte mig på, verkar för svår för mig, fniss.