onsdag 10 december 2014

RANTAMORS SNURRIGA SAFFRANSSNURROR...

Dessa kallbakade saffrans snurror brukar jag baka varje år,
lättbakade och jättegoda.

Brukade börja med att koka upp saffran med lite av njölken och en halv
dl socker och låta kallna, för att få ut den goda saffranssmaken.

50 g jäst
5 dl mjölk
1pkt saffran
200 gr rumsvarmt smör (ej smält)
1 ägg
1,5 dl socker
1 krm salt
ca: 12 dl special vetemjöl + halv tsk. hjorthornsalt.

Pensla med ägg,
och vill man så ha pärlsocker på.
Blanda jäst, mjölk, saffranblandningen.
tillsätt smör, socker, ägg, salt och det mesta av mjölet som blandats med hjorthornsaltet.
"Dega" till en blank och smidig deg,
dela i två delar och kavla ut och ta ut remsor med en sporre,
snurra, snurra och få ihop dom till snurror i den storlek ni vill ha dom.

Jäs på plåt i ca 2 timmar och pensla (och strö med pärlsocker)
grädda sen i 8-10 minuter i 225 grader.

OBS att dom ska bakas ut genast och bara jäsa en gång.
Smidigt.

Tjingelingen från Rantamor och lycka till.

torsdag 23 oktober 2014

RISOTTO MED VINDELRÖKT SKINKA OCH VÄSTERBOTTENOST.....

En trevlig kväll med en trevlig mat,
Risotto med Vindelrökt skinka och Västerbottenost.

1 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
kantareller
1 dl arboriris

Fräs ihop utan att ta färg, tillsätt
1dl vitt vin och 3 dl uppkokt buljong (jag använde renbuljong som jag hade i frysen)
Låt koka i 20 minuter.

Tillsätt den skurna rökta skinkan och kryddorna,
persilja, dragon och rosmarin,
smaka av hela tiden....
På med den underbara västerbottenosten och servera...
Hur mums som helst.

Lycka till önskar Rantamor.

måndag 20 oktober 2014

POTATIS OCH MAJSSOPPA MED KNAPERSTEKT BACON....

Gjorde en god soppa idag, en måndagssoppa.
Måste ju skriva ned receptet så att jag kommer ihåg till en annan gång.

1 charlottenlök
1 vitlöksklyfta
3 potatisar
Hacka lök å vitlök och tärna potatisen.
Fräs i en gryta i smör utan att det tar färg.
Tillsätt,
1 burk majs (150g)
5 dl buljong (jag tog min kokta renbuljong men det funkar nog säkert med grönsaksbuljong också)

Låt sjuda i 20 minuter.
Mixa och tillsätt 1 dl grädde och salt och peppar och jag tog i persilja också.

Knaperstek ett paket bacon att strö över den goda soppan.
Min soppa fick två tummar av Rantafar (han hade inga fler sa han)...

Lycka till !!

söndag 19 oktober 2014

PULLAD-PÖK-PAJ....

Av alla pajer jag har gjort kan jag nog med gott samvete säga att denna paj är den godaste av dom alla.
Det började med att jag tog ut en liten nackbit av ren ur frysen,
gjorde skav på den, och stekte yta, kryddade me salt och peppar,
slog på 3 dl vatten och 3dl rött vin,
sen fick det puttra på tills att det var alldeles mört.
(som Rantafar uttryckte sig det blev som ett pullad pök...)

Sen stekte jag ett paket bacon ,med gula kantareller,
och blandade i med köttet.
Klädde sen en pajform med köpt smördeg,
hällde i kött/bacon/svampröran som hade fått kallna lite.
Vispade upp 3 ägg , med en skvätt vatten och 2 dl grädde,
tillsatte riven ost.
Salt , peppar och pizzakrydda.
Slog äggblandningen över kött/svamp/baconjoxet,
och sen gjorde jag ett "snyggt" galler av överblivet smördeg.

Så här långt kan man göra pajen klar och ställa i kylen om man inte ska äta direkt,
men annars är det bara att tjofsa in den i ugnen 200 grader,
ca 25-30 minuter beroende på ugn så kolla efter så den inte bli för bränd.

Kommer nog att göra detta "pullade pök" igen,
för så gott var det.
Och naturligtvis en god grönsallad till.

Lycka till !!

lördag 18 oktober 2014

HAMBURGERBRÖD...

Ska försöka rannsaka mitt minne och komma ihåg vad jag gjorde hamburgerbröden av.

5 dl jummet vatten
1 pkt jäst
blandade ....
vetemjöl, 50gr nypet smör (inte smält) rörsocker 2 msk och salt.
i med allt i smeten,
och så tillsatte jag ett ägg och 2 msk olivolja.
Tillsatte specialvetemjöl och lite specialvetemjöl med fullkorn,
till en rätt lös deg.
Jäste i 35 minuter.
Upp med degen på bordet och tillsätt lite mer mjöl så att det går att trilla bullar,
jag fick till 11 bullar (rätt stora)
plattade dom och på plåten me dom,
penslade med ägg och på me vallmofrö.
Jäs igen i 30 minuter,
och sen grädda i 225 ugn.
Mina brön blev riktigt porösa och goda,
och med en hemlagad hamburgare kan det ju inte bli fel.
Mums.

Lycka till från Rantamor.

söndag 25 maj 2014

RANTAMORS SKITGOA KNÄCKIGA RABARBERPAJSARE.....

Nu är det rabarbernas tid, dom allra första är ju så goda,
passa på att paja till det.
Den här pajen var nog en av dom godaste jag bakat med rabarber,
och det går säkert att byta ut mot äpplen när hösten kommer.
Men nu är det sommar i slutet av maj och underbart... och då bli det rabarber.
Till receptet,
ca 500gr rabarber
2 dl havregryn, jag tog fiberhavregryn
2 dl socker
knappt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma

125 gr smör
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap

1 msk potatismjöl + 1dl socker
kan säkert uteslutas men jag vill få bort det rinniga av rabarbern.

smör till formen.
1, blanda alla torra ingredienser.
2, smält smöret, blanda i grädde och sirap och koka upp.
3, blanda ned alla torra ingridenser.
4, smöra en pajform och lägg i rabarbern som skivats i tunna bitar,
häll över potatismjöl/socker blandet.
5, Häll smeten över och grädda i 150 grader i ca 40-50 minuter.

Lycka till och servera pajen med vaniljsås eller glass.
Tjingelingen från Rantamor.
ps. skulle göra ett fint foto av min pajportion, men så var jag så sugen att jag
började äta innan jag fotat.....mums, ds

söndag 27 april 2014

EN SUPERLÄTT OCH GOD FISKSÅS...

Gjorde ikväll en så otroligt god fisksås att jag måste plita ned
den i min matblogg för att komma ihåg den.
Som vanligt är den väldigt enkel.

1 burk creme frecie
som jag vispade upp till ett typ gräddskum.
Smaksatte med
gräslök
sweetchile sås
peppar och flingsalt
persilja och basilika
citronsaft
Kommer inte på att jag tillsatte något mer,
men man kan ju alltid smaka av
och komma på egna favoritkryddningar.

En grillad havsöring med sikrom som sprätte i munnen...
kan inte bli bättre...
jo Rantafar grillade sparris också,
och vi åt jordens godaste tunnbröd till bakat i Nordmaling.
Kvarnehags-tunnbröd...

Tjingelingen från Rantamor...

söndag 13 april 2014

KANTARELLSMÖR.

Eftersom jag har mycket av fjolårets kantarellskörd kvar så prövade
jag att göra ett KANTARELLSMÖR som jag tänkte ha till sommarens grillat.

Tog en påse gula och en påse trattkantareller
som jag stekte i smör till att dom vätskat in sig
och tagit lite färg.
Salt och vitpeppar.
Låt kallna.
Lägg dom sen i en mixer,
tillsätt
1 msk sherry
1 msk hackar persilja
300 gr philadelfiaost
2 dl riven västerbottenost
En halv röd chilipeppar,
salt och peppar efter smak.
Går säkert att smaksätta med annat också, beroende på vad man gillar.

Mixa till en slät massa och låt stå i kylen över natten.
Sen förvarar jag den i lite plastfolie.

Som sagt gott till grillat.

EN GOD OCH FRÄSCH SOMMARPOTATIS SALLAD.

En riktigt god och fräsch potatis-sallad med lite av sommar primörer,
gjorde jag på fredagkväll,
och det passade ypperligt bra till grillad renfransyska.

färskpotatis eller delikatesspotatis
sallads lök eller stjälken på knippelöken
1 knippe rädisor
grovhackad persilja
bladspenat
olivolja
flingsalt
gräslök.

Dressing.
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk torkad timjan (går säkert också med färsk)
salt
svartpeppar.

Sätt ugnen på 225 grader.
Jag delade dom tvättade potatisarna med skal på i fyra delar,
bakplåtspapper är ju en fördel , mindre disk.
In i ugnen, efter att jag ringlat olja och flingsalt över.
Ja man ringlar ju inte saltet precis....
Rör om i potatisen nu å då, och jag tror jag hade in dom 25 minuter,
men det kan man ju kolla av lite.

Skär salladslöken och skölj och dela på rädisorna,
i med persilja och spenat.
Ta ut potatisen och blanda ihop allt lite försiktigt så att inte potatisen mosas.

Häll på dressingen och smaka av.

Gott nu till sommarens grillning.

lördag 29 mars 2014

HJOTRONCHATNEY BARA SÅ GOTT....

I dag har jag kokat Hjotron chutney,
något som är tokgott till ostar och till viltkött.
Jag och Rantafar gillar ju lite hetta i livet så jag härjar på med en massa kryddor.

Ca 3 del hjotron (färskfrysta)
1 mango tärnad
tsk, dragon, ingefära
1 röd chili hackad
2 msk sweet chilisås
1 msk brucettakrydda,
(tomat, basilika, persilja, oregano, vitlök)
Koka ihop allt med lite socker,
och jag avslutade med röd Melantin.
I dag serverade jag chytneyn till en bit ost som jag värmt upp,
hur gott som bara helst.
Och som sagt min chatney blev hot men det tycket jag den ska vara...
mums bara.

Lycka till alla hälsar Rantamor.